cropped-fannialborz-logo.png
cropped-fannialborz-logo.png

علت خرابی ایسیو خودرو چیست ؟

خرابی ایسیو خودرو
فهرست مطالب

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، استفاده از کامپیوتر ها در تمام قطعات مختلف صنعتی دیده می شود که خودروها نیز از این قاعده مستثنی نیستند ایسیو ECU یا همان Electronic Control Unit یک میکرو کامپیوتر است که در خودروها تعبیه می شود و به کمک سنسور ها و با بررسی شرایط لحظه‌ای موتور به قطعاتی که مسئول انجام دادن اعمالی بر روی آن هستند فرمان هایی از قبیل: زمان و مدت پاشش سوخت، زمان جرقه و فراهم سازی شرایط برای احتراق داخل سیلندر ها، را می دهد. ایسیو ها مانند دیگر کامپیوترها دارای سی پی یو، حافظه و برنامه ریز هستند. ECU یکی از مهم ترین قطعات خودروهای انژکتوری می باشد که وظیفه هدایت و کنترل این خودروها را به عهده دارد به همین منظور برای تعمیر و یا سرویس ایسیو ها باید به متخصصین معتبر مراجعه کرد تا از هرگونه خرابکاری و سوء استفاده جلوگیری شود.

به طور کلی خودروهای انژکتوری در جهان به دلیل عملکرد بهتر در زمینه استانداردهای آلودگی جایگزین خودروهای کاربراتوری شده اند که هسته و مغز اصلی خودرو های انژکتوری ایسیو می باشد همانطور که در ابتدا گفتیم ایسیو ها به کمک سنسور هایی که به موتور وصل هستند شرایط و وضعیت لحظه‌ای موتور را بررسی می‌کنند و فرمان های لازم را به خروجی های انژکتورها، جرقه زن ها و غیره می دهند سنسور های انژکتوری انواع مختلفی دارند و هر چه تعداد آنها بیشتر باشد توانایی ایسیو در درک وضعیت موتور نیز افزایش پیدا می‌کند سنسور های مهم ماشین های انژکتوری عبارتند از: سنسور دور يا RPM، سنسور فشار داخل مانيفولد يا MAP، سنسور دريچه گاز يا TPS، سنسور دمای آب يا CTS، سنسور دماي هوا ATS، سنسور اكسيژن يا لاندا، سنسور ضربه.

 

 

انواع حافظه ایسیو خودرو

 

حافظه های ایسیو دارای حافظه موقت و دائم هستند که هر یک را به طور کامل بررسی می‌کنیم. 

 

        حافظه موقت ECU: حافظه موقت با قطع شدن باتری از بین میرود و با وصل شدن آن مجدداً به کار می افتد و وظیفه آن عبارتند از: شناسایی استپ موتور، دنده ها، حالات عملی موتور، محاسبات لحظه ای، تنظیمات لحظه‌ای، محل نگهداری معایب موقت و دائم سیستم انژکتور.

 

مواردی که باعث پاک شدن حافظه موقت ECU خودرو و کارکرد بد موتور به دلیل از دست دادن برخی پارامترها می شود:

  1. جدا کردن کابل باتری به مدت زمان بیش از ۱۵ دقیقه

 

  1. جدا کردن سوکت های ECU به مدت زمان بیش از ۱۵ دقیقه

 

  1. جدا کردن سوکت رله دوبل خودروهای غیر مولتی پلکس بیش از ۱۵ دقیقه

 

  1. جدا کردن سوکتهای BSM خودرو های مولتی پلکس بیش از ۱۵ دقیقه

 

هنگام به وجود آمدن این مشکلات خودرو دچار مکث ها و به اصطلاح سکته های بی دلیل شده به خصوص هنگام تعویض دنده و معکوس کشیدن راننده، مکث ها بیشتر دیده می شود. این مشکل در خودروهای نو خیلی مطرح نیست ولی به طور کلی برای رفع آن باید برای خودرو تجدید حافظه ECU  انجام دهید.

 

 تجدید حافظه ایسیو

 

 به دلیل اینکه کارخانه های متفاوت در کشورهای مختلف از روشها و متدهای یکسانی برای تولید استفاده نمی کنند  ایسیو ها نوعی قابلیت سازگاری و یکسان سازی دارند که بر پایه چهار مورد: سنسور اکسیژن، سنسور موقعیت دریچه گاز، سنسور ضربه، استپ موتور می باشد.

 

 یکی از روش های تجدید حافظه ایسیو که توسط شرکت پژو پیشنهاد می شود به شرح زیر است:

 

  1.  بستن سوئیچ به مدت ۱۰ ثانیه

 

  1.  باز کردن سوئیچ حداقل به مدت ۱۰ ثانیه

 

  1.  روشن کردن خودرو و امتناع از گاز دادن به مدت ۱۰ ثانیه

 

  1.  تعویض دنده ها به طور یک به یک

خرابی های ایسیو خودرو  

حافظه دائم ECU

 

 حافظه دائم ایسیو ها مانند سیستم عامل و setup  کامپیوتر ها می باشد و با قطع شدن برق از بین نمی رود  اما اگر این حافظه خراب شود دیگر قابل بازگشت نیست و می‌توان گفت ECU سوخته است. حافظه دائم ایسیو از یک جدول بزرگ به نام look up table تشکیل شده که دارای ستون ها و ردیف هایی است و تعداد آنها برابر با تعداد سنسورهای موجود در موتور می باشد.

 

 

 مواردی که باعث آسیب زدن به ecu خودرو میشود

 

 جدا کردن کابل باتری هنگام روشن بودن خودرو:  به طور کلی ولتاژ تولیدی دینام ۱۴ ولت است که به آن ولتاژ متوسط تولیدی نیز می‌گویند که بر اساس دور موتور تا ۱۶ ولت نیز متغیر است.  در حالت عادی وقتی که  کابل های باتری وصل هستند به دلیل خاصیت خازنی باتری  نوسانات ولتاژ کاهش پیدا می‌کند اما اگر وقتی ماشین روشن است کابل باتری را جدا کنیم این  نوسانات می تواند بر تمام کنترل یونیت های الکترونیکی و قسمتهای حساس خودرو تاثیر مخرب داشته باشد. حداکثر میزانی که ایسیو می تواند ولتاژ را تحمل کند تا سقف ۱۶ ولت است همانطور که میدانید قیمت ایسیوها بسیار بالا بوده پس  بهتر است هنگام روشن بودن خودرو کابل باطری را از آن جدا نکنید.

 

 چک کردن برق سر شمع ها به روش اشتباه:  هنگامی که سر شمع ها را برای اطلاع از داشتن جریان برق توسط وایر به بدنه می‌کشید جریان برق ناگهانی را در ثانویه کویل ایجاد میکنید و به دلیل وصل بودن برق ثانویه کویل به برق سیم پیچ اولیه و اتصال  برق اولیه کویل به  ایسیو موجب ایجاد نوسانات برقی در خودرو میشوید و ممکن است به قسمتهای حساس ماشین مثل ایسیو آسیب برسد برای چک کردن برق سر شمع ها و کنترل میزان جریان دهی  برق ثانویه کویل از یک شمع فیلر گیری یدک استفاده کنید.

 

 برخورد آب به ایسیو:  اگر جعبه قطعه ایسیو را باز کنید متوجه خواهید شد که قسمت فیبر مدار چاپی و پین های داخلی با ماده ای موم مانند پوشیده شده اند تا از برخورد آب به آن ها جلوگیری شود اما پین های نری خارجی سوکت ایسیو محافظی ندارند و اگر آب به آنها برخورد کند موجب اتصال کوتاه خارجی می‌شود که ممکن است به ایسیو آسیب برساند.

 

 دست زدن به  پین های ایسیو:  یکی از مواردی که افراد از آن آگاه نیستند و ممکن است ناخودآگاه باعث آسیب رساندن به ایسیو شوند دست زدن به پین های ECU می باشد چرا که بدن دارای الکتریسیته ساکن است و ممکن است تا هزاران ولت نیز افزایش پیدا کند بنابراین دست زدن به ایسیو می تواند موجب آسیب های جدی شود.

آموزشگاه فنی البرز برگزار کننده دوره های آموزشی محبوب از جمله دوره آموزش تعمیرات ایسیو خودرو در کرج می باشد و برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید .

 

دوره های پرمتقاضی
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WeCreativez WhatsApp Support
اگر سوالی در مورد دوره های آموزشی دارید پاسخگوی شما عزیزان بصورت 24 ساعته هستیم
سلام ، چطور میتونم کمکتون کنم ؟