کندانسور کولرگازی چیست؟ یونیت خارجی یا کندانسور کولر گاری، از بخشهای پراهمیت و مهم این دستگاه بهحساب میاید. در یک نگاه کلی، سیستمهای تهویهمطبوع از نوع کولرگازی از دو بخش مجزا با نامهای پنل داخلی یا اپراتور و یونیت خارجی یا کندانسور تشکیل شده است. پنل داخلی دستگاه در فضای داخلی سازه و بر روی سطح دیوار قرار میگیرد. این در حالی است که کندانسور دستگاه در فضای بیرون از ساختمان و در فضای باز نصب و به بهرهبرداری میرسد.
شما میتوانید صفر تا صد تعمیر و نصب انواع کولر گازی را در دوره آموزش تعمیرات کولر گازی در کرج را در آموزشگاه فنی البرز آموزش ببینید.

لازم به ذکر است که اتصال میان پنل داخلی و خارجی کولرگازی اسپلیت از طریق کابل اتصال و لولههای مسی انجام میگیرد. برقراری اتصال میان یونیتهای دستگاه موجب تبادل انرژی و متعاقب آن، توزیع هوای خنک و مطبوع در فضای داخلی میشود. علاوه بر این، در ساختار کندانسور کولرگازی قطعات و متعلقات مختلفی تعبیه شده است. درنتیجه کارکرد مطلوب و بهینه قطعات موجود در یونیت بیرونی دستگاه، فرایند تولید و توزیع هوای خنک، به نحوه مطلوب امکانپذیر میگردد.
مشخصات کندانسور کولرگازی
کندانسور کولرگازی درواقع فرایند خنکسازی ماده مبرد را بهوسیله تبدیل نمودن بخار به مایع انجام میدهد. این بخش از کولرگازی در سیکل تبرید دستگاه نقشبرجسته و بارزی را ایفا میکند. درواقع کندانسور بهصورت یک قطعه به شکل و فرم مارپیچی بوده که در داخل پنل خارجی کولرگازی قرار میگیرد.
علاوه بر این، فرایند ایجادشدن سرما و تولید هوای خنک از طریق بخش کندانسور دستگاه شروع میشود. در این بخش، قطعه کمپرسور یا واحد تراکم بهعنوان قلب سیستم وجود دارد. قطعه کمپرسور فرایند فشردهسازی کمپرسکردن گاز مبرد را انجام میدهد.
گرمای تولید شده بهوسیله کمپرسور، از طریق فن کندانسور دستگاه به بیرون انتقال داده میشود. برایناساس خنکسازی و خارج ساختن گرمای حاصل شده ناشی از کارکرد کمپرسور، بهوسیله بخش condenser عملیاتی میشود.
همچنین، تبدیل و تغییر فاز گاز مبرد به مایع متراکم، از دیگر وظایف بخش کندانسور دستگاههای کولرگازی تلقی میگردد. در این زمینه باید خاطرنشان نمود که واحد تراکم پس از متراکمسازی، گاز مبرد را با فشار کاملاً بالا، به سمت قطعه کندانسور انتقال میدهد.
کندانسور کولرگازی
دریافتکردن ماده مبرد بهوسیله کندانسور از طریق لوله کمپرسور صورت میگیرد. ساختار این قسمت بهگونهای طراحی شده که بتواند با عبور ماده مبرد از کلافهای مارپیچی، دمای آن نیز توسط انجام تبادل حرارت با محیط، کاهش پیدا کند. در نتیجه این فرایند، گاز مبرد از خنکشدن به حالت مایع تغییر فاز میدهد. پرههای مارپیچی داخل کندانسور سبب افزایش سطح تماس ماده مبرد با دیواره و بهتبع آن، تسریع در خنکشدن گاز مبرد میشود. مضاف بر این، بدنه کندانسور کولرگازی اسپلیت، از آلیاژ مس طراحی میشود. این امر در افزایش تبادل حرارتی دستگاه، بسیار تأثیرگذار و مؤثر است.
ناگفته نماند که غالباً در کنار کندانسور دستگاه یک فن دمنده قوی و پرقدرت طراحی میشود. این فن هوای ایجاد شده درون پنل خارجی را به فضای بیرون انتقال میدهد.
نحوه مراقبت و نگهداری از کندانسور کولرگازی
بهطورکلی، پنل خارجی کولرگازی با تعبیری کندانسور معمولاً در فضاهای بیرونی مانند پشتبام، حیاط و بالکن نصب و اجرا میگردد. قرارگرفتن این بخش در معرض هوای آزاد، احتمال نفوذ و تجمع آلودگیها و عوامل مخرب موجود در هوا را بر سطح کندانسور، افزایش میدهد. تجمع ذرات و گردوغبار بر روی پرهها و لولههای یونیت خارجی، کارکرد و عملکرد بهینه این قسمت را تحتتأثیر قرار میدهد. بر همین اساس، فرایند ایجاد سرمایش و تولید هوای خنک، با اختلال مواجه میگردد.
این مقاله نیز برای شما مفید خواهد بود: علت آب دادن کولر گازی و اسپلیت
زدودن آلودگی و نظافت دستگاه، از موارد مهم و حائر اهمیت برای مراقبت و نگهداری از کندانسور دستگاه قلمداد میگردد. در این زمینه باید خاطرنشان نمود که انجام سرویسهای دورهای در افزایش کارکرد و عملکرد مطلوب کولرگازی تأثیر مطلوب و بسزایی بر جای میگذارد. علاوه بر این، انجام سرویسهای دورهای، از بروز مشکلات جدی و بعضاً پر هزینه در ساختار دستگاه جلوگیری میکند. همچنین، این امر در بهینهسازی مصرف انرژی و برق نیز بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
کندانسور کولرگازی
این مسئله میتواند گفتنی باشد که کندانسور دستگاههای کولرگازی از متریال و آلیاژهای مرغوب و باکیفیت ساخته میشود. این ویژگی دوام و استحکام آن را در برابر فرسایش، فرایندهای شیمیایی، عوامل محیطی و تابش نور خورشید، افزایش میدهد. درضمن، فضای در نظر گرفته شده برای نصب کندانسور دستگاه کولرگازی باید خنک و درعینحال آزاد و عاری از گردوغبار باشد. همچنین، در هنگام نصب میبایست کندانسور دستگاه با سطح زمین فاصله داشته باشد.
این امر مانع از نفوذ برفوباران در ساختار و قطعات کولرگازی میشود. تراز بودن و فاصله داشتن با گیرندههای دیجیتالی، از دیگر موارد مهم و حائز اهمیت در نصب کندانسور کولرگازی میشود.
انواع کندانسور اسپلیت دیواری
کندانسور کولرگازی که در این سیستم بهعنوان تقطیرکننده به کار میرود، انواع مختلفی دارد و هرکدام دارای مزایا و معایبی نسبت به نمونههای دیگر است. پراستفادهترین انواع کندانسور کولرگازی شامل موارد زیر است:
– کندانسور خنکشونده با هوا
– کندانسور خنکشونده با آب
– کندانسور تبخیری
در ادامه درباره هر یک از این کندانسورها اطلاعات بیشتری را به شما عزیزان ارائه خواهیم داد.
کندانسور خنکشونده با هوا
در این کندانسور که با نام کندانسور هوایی یا هوا خنک نیز شناخته میشود، جریان هوا باعث سردشدن مبرد میگردد. ساختار کندانسور هوایی به این صورت است که از لولههای مارپیچی (یک کویل) تشکیل شده که از میان پرههایی به نام فین میگذرند و از طرفی فن نیز در این کندانسورها تعبیه شده که وظیفه برقرارکردن جریان هوا را بر عهده دارد. طرز کار کندانسور هوا خنک در کولرگازی به این شکل است که مبرد گازی از مسیر لولهها عبور کرده و جریان هوای فن باعث سردشدن و تبدیل آن به مایع میشود.
بد نیست بدانید که برخی از اسپلیتها به دلیل ظرفیت بالا به کندانسورهایی بزرگتر با تعداد فن بیشتر نیاز دارند که در این صورت کندانسورهای هوا خنک را به 7 شکل میسازند تا این گونه ضمن اشغال فضای کمتر از تعداد فن های بیشتری استفاده شود. مزیت و برتری اصلی کندانسورهای خنک شونده با هوا این است که برای عملکرد خوب به آب نیازی نداشته و در نتیجه خبری از خوردگی و زنگ زدگی در آنها نخواهد بود.
کندانسور خنکشونده با آب
این نوع کندانسور کولر برای خنککردن گاز مبرد به آب نیاز دارد؛ به عبارتی ساختار کندانسور آبخنک بهگونهای است که در دستهای لوله از داخل پوستهای عبور میکند و در داخل این پوسته نیز آب (خنککننده) قرار دارد. این رو به این کندانسور، کندانسور پوسته لولهای نیز گفته میشود. در نهایت مبرد داغ از پوسته عبور کرده و آب درون لولهها، گرمای مبرد را جذب نموده و موجب آن میشود.
نکته قابلتوجه این است که آب داخل پوسته بعد از جذب گرمای مبرد، گرم میشود و دستگاه دیگری به نام برج خنککن وظیفه سردکردن آن را بر عهده دارد. ناگفته نماند که این نوع مبدلها همواره در معرض رسوب گرفتگی و خوردگی قرار دارند و همین موضوع جزو معایب اصلی آنها محسوب میشود.
کندانسور تبخیری
در کندانسور تبخیری عملیات خنکسازی توسط آبوهوا انجام میگیرد و اگرچه طراحی آن مشابه با کندانسورهای هوایی است، اما در عمل افزون بر جریان هوا، آب نیز روی لولهها پاشیده میشود؛ به این صورت که لولههای مارپیچ در این کندانسور تعبیه شده و با عبور مبرد از این لولهها، فن وارد عمل شده و جریانی از هوا را روی آنها میدمد. سپس به طور همزمان آب سرد شده توسط برج خنککننده از طریق مجراهایی روی لولهها پاشیده میشود. در نهایت آبوهوا مشترکاً شرایط میعان مبرد را فراهم میکنند.
وظیفه کندانسور کولرگازی چیست؟
بنا بر آنچه گفته شد، کندانسور وظیفه تبدیل فاز گازی مبرد به مایع را برعهده دارد. بهمنظور درک بهتر نحوه عملکرد کندانسور اسپلیت، بگذارید کمی عقبتر برویم؛ به این شکل که گازهای موجود در کمپرسور پس از متراکم و شدیداً داغشدن، از این قطعه خارج میشود. این گاز متراکم و بسیار داغ سپس وارد لولههای کندانسور شده و گرمای خود را از دست میدهد و در نهایت نیز به مایع تبدیل میگردد.
اجزای داخلی کندانسور اسپلیت
اکنون که متوجه شدهاید کار کندانسور کولرگازی چیست، نوبت به بررسی اجزای داخلی این قطعه میرسد. کندانسور کولر از نظر ساختار بسیار شبیه به کلاف مارپیچی است که در ساخت آن از تعداد زیادی پره مسی استفاده میکنند؛ زیرا اینگونه سطح تماس بین گاز و دیوارهها افزایشیافته و بهتبع آن فرایند انتقال حرارت با سهولت بیشتری انجام خواهد گرفت. ناگفته نماند مسی بودن جنس پرهها نیز بهخودیخود موجب انتقال حرارت بیشتری میشود.
نکات مهم در هنگام نصبکردن کندانسور کولرگازی
کندانسور یا پنل بیرونی یکی از حساسترین بخشهای کولرگازی اسپلیت بهحساب میآید. از رو در هنگام نصب کندانسور کولرگازی بهمنظور جلوگیری از آسیبدیدن این قطعه مهم و کاربردی و همچنین برای افزایش بازدهی آن باید به موارد مهم زیر توجه شود:
- انتخاب محل مناسب برای نصب
- ارتفاع مناسب
- صاف و تراز بودن کندانسور از اسپلیت