cropped-fannialborz-logo.png
cropped-fannialborz-logo.png

برق صنعتی چیست؟ بررسی تجهیزات و کاربردها

برق صنعتی
فهرست مطالب

تمام فرآیندهای صنعتی از تولید کالا گرفته تا راه اندازی و بهره برداری از ماشین ها و دستگاه های بزرگ، انجام آزمایشات و تست ها برای اندازه گیری های دقیق، سیستم روشنایی کارخانه ها و کارگاه های بزرگ صنعتی، انتقال مواد و انرژی، اتوماسیون صنعتی، کنترل فرآیندها و … به برق و انرژی الکتریکی نیاز دارند. از این رو تصمیم گرفتیم در این مقاله به مفهوم برق صنعتی بپردازیم.

البته مطالب و موضوعات در این رشته بسیار هستند و برای افرادی که قصد دارند در این حوزه مشغول به کار شوند پیشنهاد می شوند حتما دوره های آموزشی مرتبط را بگذرانند. آموزش تابلو برق صنعتی در کرج یکی از معتبرترین دوره های جامع در رشته برق است که در آموزشگاه فنی البرز توسط اساتید مجرب برگزار می شود. در صورت تمایل به شرکت در این کورس، روی بنر زیر کلیک کنید و یا با شماره تلفن آموزشگاه تماس بگیرید.

آموزش تابلو برق صنعتی در کرج
آموزش تابلو برق صنعتی در کرج

برق صنعتی چیست؟

برق صنعتی مفهومی ست که برای تأمین و استفاده از جریان برق در بخش های مختلف تولید و صنعت به کار برده می شود. به عبارت دیگر این مفهوم شامل تولید و توزیع نیروی الکتریکی با ولتاژ و جریان بالا برای پشتیبانی از فرآیندها و کاربردهای صنعتی مختلف است.

برق صنعتی معمولاً در نیروگاه های بزرگ تولید و سپس از طریق شبکه های برق به تأسیسات صنعتی توزیع می شود. نقش مهمی در افزایش کارایی تولید، کاهش هزینه ها، بهینه سازی فرآیندها و امکان کنترل دقیق در تنظیمات صنعتی ایفا می کند. همچنین بسیاری از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی بدون برق با ولتاژهای بالا، راه اندازی نمی شوند و در نتیجه عملیات های مهم صنعتی بی ثمر می مانند.

برق صنعتی چیست؟
برق صنعتی چیست؟

به طور کلی، برق صنعتی یک جزء اساسی از فرآیندهای صنعتی و تولیدی مدرن است که عملکرد تجهیزات و سیستم‌ های صنعتی مختلف را امکان‌ پذیر می ‌سازد.

کاربردهای برق صنعتی

تا اینجا با مفهوم برق در صنعت آشنا شدید. در این قسمت به صورت واضح و دسته بندی شده، کاربردهای این انرژی گرانبها برایتان گفته شده است. البته گفتنی ست برق صنعتی طیف گسترده ای از کاربردها را دارد اما اگر به دنبال لیستی از رایج ترین روش های اعمال برق در محیط های صنعتی هستید، ادامه مطلب را بخوانید.

اولین کاربرد برق صنعتی در فرایندهای تولید است. الکتریسیته برای نیرو دادن به ماشین ها و تجهیزات در کارخانه های تولیدی مانند تسمه نقاله، روبات های خط مونتاژ و ماشین های CNC برای ماشین کاری و ساخت استفاده می شود. سعی کرده ایم با ذکر شاهد مثال، مطلب را برای شما مفهوم تر کنیم.

به عنوان دومین کاربرد، می توانیم به مبحث روشنایی اشاره کنیم. همانند هر مکان دیگری در این روزها، تاسیسات صنعتی نیز از برق برای روشنایی استفاده می کنند، از جمله چراغ های تخلیه با شدت بالا (HID)، وسایل ال ای دی و چراغ های فلورسنت. در واقع روشنایی باعث می شود تا دید کافی برای کارگران و پروسه های در حال انجام فراهم شود.

روشنایی با برق صنعتی
روشنایی با برق صنعتی

حفظ شرایط دمایی خاص برای فرآیندهای صنعتی و ساختمان ها، یکی از اصول ایمنی و رفاهی ست. پس با استفاده از برق صنعتی، بخاری های برقی و کولرها، در قالب سیستم های گرمایشی و سرمایشی، این کار را انجام می دهند. یکی دیگر از کاربردهای مهم برق در صنعت، به کار انداختن موتورهای الکتریکی ست که از آن ها برای کارهایی مانند جابجایی مواد در خطوط تولید، پمپ های محرک، فن ها و کمپرسورها استفاده می شود.

برای کنترل فرآیند، از حسگرهای الکتریکی، ابزار و سیستم های کنترلی استفاده می شود که به کمک برق کار می کنند. این دستگاه ها وظیفه نظارت بر پروسه های مختلف به منظور حصول اطمینان از دقت و سازگاری را بر عهده دارند. از کاربری های دیگری که برای برق صنعتی بیان می کنند، انجام فرآیندهای ساخت و اتصالات فلزات است. این امر با تکنیک های مختلف جوشکاری فوس الکتریکی و حوشکاری مقاومتی پیاده سازی می شود.

در تأسیسات صنعتی برای جابجایی و حمل و نقل مواد و مصالح از جرثقیل ها و بالابرهای و لیفتراک های برقی استفاده می کنند که این مورد یکی از کاربردی ترین مصارف برق در صنعت است. در کارخانه ها، کارگاه ها، مراکز تولید و سایر تأسیسات صنعتی، توزیع و تأمین نیرو با استفاده از تابلو برق ها و ترانسفورماتورها صورت میگیرد.

بیشتر بخوانید – خانه هوشمند : پتانسیل ها و چالش ها

ابزارهای برقی که برای کنترل کیفیت، آزمایش و فرآیندهای اندازه گیری استفاده می شوند و از یکپارچگی و ایمنی محصول اطمینان می دهند، نیز با استفاده از انرژی برق در ولتاژهای بالا، بسته به موقعیت، کاربردهای فراوان دارند. ربات های صنعتی که امروزه برای کارهایی مثل جابجایی، جوشکاری یا رنگ آمیزی به کرات استفاده می شوند نیز از انرژی الکتریکی و برق استفاده می کنند.

تجهیزات برق صنعتی
تجهیزات برق صنعتی

ماشین آلات الکتریکی برای بسته بندی، لیبل گذاری و آب بندی محصولات در صنایع تولیدی و بسته بندی، پمپ های الکتریکی برای جابجایی مایعات از جمله آب، مواد شیمیایی و سوخت در فرآیندهای مختلف صنعتی، کوره های الکتریکی در صنایعی مانند متالورژی، سرامیک و تولید شیشه برای پردازش مواد و عملیات حرارتی و برخی عملیات صنعتی مانند انبارها و تدارکات، به طور فزاینده ای از وسایل نقلیه الکتریکی برای حمل و نقل و جابجایی مواد استفاده می کنند، که تمام این موارد وابسته به برق می باشند و بدون آن عملی نیستند.

مراکز داده نیز در مقیاس صنعتی به شدت به برق برای تامین انرژی سرورها، سیستم های خنک کننده و ژنراتورهای پشتیبان برای اطمینان از عملکرد بی وقفه متکی هستند.

تجهیزات لازم در برق صنعتی

تجهیزات الکتریکی صنعتی به طیف وسیعی از وسایل و اجزای الکتریکی اطلاق می ‌شود که در محیط‌ های صنعتی برای کنترل، تولید، انتقال یا توزیع نیروی الکتریکی برای اهداف مختلف استفاده می ‌شوند. برخی از رایج ترین دستگاه ها و تجهیزات در برق و اتوماسیون صنعتی که برای بهره برداری از تأسیسات تولیدی، نیروگاه ها، پالایشگاه ها و سایر کاربردهای صنعتی حیاتی هستند، در این مطلب برای شما آورده شده اند.

کاربردهای برق صنعتی
کاربردهای برق صنعتی
  • ترانسفورماتورها وسایلی هستند که برای افزایش یا کاهش ولتاژ برق در هنگام حرکت در یک سیستم توزیع برق استفاده می شوند. آنها نقش مهمی در انتقال کارآمد برق در فواصل طولانی و اطمینان از سازگاری با انواع مختلف تجهیزات دارند.
  • مدار شکن ها وسایل ایمنی هستند که برای محافظت از مدارهای الکتریکی از اضافه بار و اتصال کوتاه طراحی شده اند. آنها می توانند جریان الکتریسیته را در صورت بروز خطا قطع کنند و از آتش سوزی الکتریکی و آسیب به تجهیزات جلوگیری کنند.
  • دنده کلید ترکیبی از وسایل الکتریکی است که برای کنترل، حفاظت و جداسازی تجهیزات الکتریکی استفاده می شود. این شامل کلیدهای مدار، سوئیچ ها، فیوزها و رله ها است و برای مدیریت جریان برق در سیستم های صنعتی ضروری است.
  • ژنراتورها ماشین هایی هستند که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کنند. در تنظیمات صنعتی، ژنراتورها اغلب به عنوان منبع تغذیه پشتیبان برای اطمینان از عملکرد بدون وقفه در صورت قطع برق شبکه استفاده می شوند.
  • از موتورهای الکتریکی برای تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی استفاده می شود. آنها در کاربردهای صنعتی مختلف برای راندن ماشین آلات و تجهیزات، مانند تسمه نقاله، پمپ ها، فن ها و کمپرسورها استفاده می شوند.
  • تابلوهای کنترل قطعات مختلف الکتریکی از جمله کلیدها، رله ها و چراغ های نشانگر را برای کنترل و نظارت بر فرآیندهای صنعتی در خود جای می دهند. آنها برای خودکارسازی و تنظیم تجهیزات و سیستم ها ضروری هستند.
  • از VFD ها برای کنترل سرعت و گشتاور موتورهای الکتریکی استفاده می شود. آنها در تنظیمات صنعتی برای بهینه سازی مصرف انرژی و تنظیم دقیق عملکرد ماشین آلات ارزشمند هستند.
  • PLCها کامپیوترهای صنعتی تخصصی هستند که برای کنترل فرآیندهای تولید و ماشین آلات طراحی شده اند. آنها برای انجام وظایف خاص برنامه ریزی شده اند، و آنها را به یکی از اجزای اصلی برق صنعتی در تولید تبدیل می کنند.
  • انواع سنسورها و دستگاه های ابزار دقیق مانند سنسور فشار، سنسور دما، سنج جریان و سنسور سطح برای نظارت و اندازه گیری فرآیندهای صنعتی استفاده می شود. آنها داده های حیاتی را برای کنترل و بهینه سازی عملیات ارائه می کنند.
  • این سیستم ها شامل قطعاتی مانند شین ها، قطع کننده های مدار و تابلوهای توزیع برای انتقال توان الکتریکی از منبع به مناطق مختلف یک تاسیسات صنعتی می باشد. آنها توزیع کارآمد نیرو را تضمین می کنند و به مدیریت بارهای الکتریکی کمک می کنند.
تابلو برق صنعتی
تابلو برق صنعتی
  • سیستم های روشنایی صنعتی، از جمله لامپ های تخلیه با شدت بالا (HID) و وسایل LED، برای تامین روشنایی کافی در کارخانه ها و انبارها برای اطمینان از ایمنی و بهره وری ضروری هستند.
  • سیستم های UPS برق پشتیبان را در هنگام قطعی های کوتاه برق یا نوسانات ولتاژ فراهم می کنند و به تجهیزات و فرآیندهای حیاتی اجازه می دهند بدون اختلال به کار خود ادامه دهند.
  • سیم کشی و کابل کشی نقش اساسی در اتصال کلیه تجهیزات الکتریکی داخل یک تاسیسات صنعتی دارد. نصب و نگهداری مناسب برای ایمنی و بهره وری عملیاتی بسیار مهم است.

از دیگر دوره های کاربردی آموزشگاه فنی البرز در رشته برق می توان به آموزش برق ساختمان درجه 2 در کرج ، آموزش برق ساختمان درجه 1 در کرج  و آموزش هوشمند سازی ساختمان در کرج اشاره کرد. این مجموعه آموزشی ده ها دوره دیگر در رشته های تعمیرات، مهارتی و تأسیسات برگزار می کند و سالانه مهارت آموزان زیادی با در دست داشتن مدرک فنی حرفه ای توسط این دوره ها، وارد بازار کار می شوند. برای ثبت نام با کارشناسان مجموعه فنی البرز تماس بگیرید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WeCreativez WhatsApp Support
اگر سوالی در مورد دوره های آموزشی دارید پاسخگوی شما عزیزان بصورت 24 ساعته هستیم
سلام ، چطور میتونم کمکتون کنم ؟